Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajankohtaista

Orioluksen tulevat retket ja tapahtumat!

Mm. matalan kynnyksen lintukävelyitä ja tornipäivystyksiä, katso lisää tästä.

 

Suomen neljäs lintuatlas on käynnissä!

Kirjaa kaikki pesintään viittaavat lintuhavainnot pesimävarmuusindekseillä Tiiraan. Havainnot voi kirjata myös Laji.fi -sivustolle tai puhelimelle ladattavan Mobiilivihko -sovelluksen lintuatlaslomakkeelle.

 

Haapalahden lintutorni on nyt kunnostettu

Savonlinnan Haapalahden lintutorni on taas käyttökelpoinen. Kievarin kierros-latu- ja retkeily-yhdistys toteutti hankkeen.

 

Orioluksen alueen mielenkiintoiset lintuhavainnot

http://www.tiira.fi/mielenkiintoiset_Oriolus.htm

Esitelmiä linnuista

Esitelmätilaisuutemme ovat avoimia ja maksuttomia kaikille linnuista kiinnostuneille. Haluamme, että mahdollisimman moni huomaisi, kuinka mielenkiintoinen lintujen maailma on ja miten tärkeää on, että me ihmiset muistamme ottaa myös linnut huomioon omassa päätöksenteossamme.  

Jos olet itse kiinnostunut pitämään lintuaiheisen esitelmän alueellamme, otapa meihin yhteyttä.

 

 

AIKAISEMPIA TAPAHTUMIA

 

Lintuatlasinfoa ja esitelmä lintuasematoiminnasta

26.3.2022 lauantaina Juvalla Partalan kartanossa vuosikokouksen yhteydessä. Orioluksen

atlasvastaavat Oskari Saunisto ja Veikka Kosonen ketovat lintuatlaksesta ja pitävät esitelmän Säpin lintuasemalla vietetystä syyslomasta. Esitelmässä kerrotaan yleistietoa lintuasematoiminnasta ja rengastuksesta.

 

Birdlife Suomen vuoden lintu 2019 pikkutylli ja tietoa myös lintujen muuton tutkimisesta geologgereilla

21.1.2017 lauantaina Mikkelissä vieraana Tuomo Jaakkonen Oulun yliopistosta. Hän kertoo lintujen muuton tutkimisesta geologgereilla ja vuoden linnusta, pikkutyllistä. Lintuiltapäivä on klo 13:00 - 14:30. Paikkana on Mikkelin Amk, Mikpoli-sali, Patteristonkatu 2.

 

Tikka.asiaa erityisesti valkoselkätikasta

21.1.2017 lauantaina Punkaharjulla tikkaharrastajien tapaaminen. Aamusta lähtien ensin rengastusta, illalla illanvietto, jossa asiaohjelmaa tikoista. Kaikki tikoista ja tikkojen rengastuksesta kiinnostuneet tervetuloa. Lisätiedot: Kimmo Martiskainen, kimmartis(at)gmail.com.

 

Pertti Koskimies - tuttu mm. luontoilloista ja monien lintukirjojen kirjoittaja - vieraanamme kertomassa siitä, miten talvilinnut selviävät

11.2.2017 lauantaina Mikkelissä vieraana Pertti Koskimies ja iaheena talvilintujen selviytyminen. Lintuiltapäivä alkaa klo 13 ja paikkana Mikkelin AMK, Mikpolio-sali, Patteristonkatu 2. Pertti Koskimies kertoo "Tinteistä teeriin, hakaoista haukkoihin - miten linnut selviytyvät talvesta? Tali- ja sinitiainen, mustarastas ja punatulkku ovat tuttuja talvilintuja, jotka tuovat iloa pihapiireihin. Mutta miten talvesta selviytyvät teeri ja metso, korppi ja kanahaukka? Koskimies kertoo tuoretta tutkimustietoa ja näyttää kuvia talvilintujemme yllättävän monimuotoisista elintavoista ja sopeutumisesta, kannanmuutoksista ja suhteesta ihmisiin.

12.2.2017 sunnuntaina Savonlinnassa Linnallassa lintuiltapäivä klo 17:00. Vieraana Pertti Koskimies ja aiheena:"Tinteistä teeriin, harakoista haukoihin - miten linnut selviytyvät talvesta? Lisätietoja yllä, tämä on vastaava tilaisuus kuin Mikkelissä 11.2.

 

LINNUNPÖNTTÖMESTARI URPO KOPONEN KESKIVIIKKONA 14.9.2016 SAVONLINNASSA TORILLA JA PÖNTTÖILTAMISSA LINNALAN OPISTOLLA

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan linnunpöntöistä ja pönttölinnuista ja saada oppia todelliselta linnunpönttömestarilta. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, joten tapahtumaa kannattaa mainostaa myös niille, jotka eivät ole Orioluksen tai luonnonsuojeluyhdistyksen jäseniä.

 

Nyt on harvinainen mahdollisuus saada oppia todelliselta linnunpönttömestarilta, kun Urpo Koponen vierailee Savonlinnassa 14.9.2016. Urpo Koposen ”pönttöhistoria” on 55 vuoden mittainen ja hän on rengastanut lintuja 50 vuotta. Koposella on maastossa jo yli 3250 pönttöä. Pönttöjä on yhdeksänkymmentä erilaista mallia. Upin pöntöissä on pesinyt tähän mennessä kuusikymmentä lintulajia.

Ensin Urpo Koponen esittelee ja myy linnunpönttöjä Savonlinnan markkinoilla, Savonlinnan torilla klo 7:00 - 15:00.

Illalla klo 17:30 alkaen on pönttöiltamat Linnalan opiston kahviossa, Sotilaspojankatu 7, Savonlinna (HUOM! PAIKKA ON MUUTTUNUT). Pönttöiltamissa Urpo Koponen kertoo mm. siitä, miten hän on saanut houkuteltua hyvinkin erikoisia lintulajeja pesimään pönttöihinsä.

Tilaisuuksissa on saatavana Pihan linnut ja linnunpöntöt-kirjaa edulliseen tarjoushintaan. Tapahtuma järjestetään yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin ja Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.

 

 

11.10.2016 Pönttöiltamat ja toritapahtuma Mikkelissä

 

Urpo Koponen esittelee linnunpönttöjä Mikkelin torilla tiistaina 11.10.2016 kello 7:00 - 14:00. Pönttöiltamat alkavat AMP:n Mikpolosalissa (Patteristokatu 2) klo 18:00.

Tapahtuma järjestetään yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin ja Suur-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.

 

Taoahtuma on vastaavanlainen kuin Savonlinnassa 14.9.2016.

 

 

Linnut riistana - kestävää vai ei? 

Mikkelissä AML:lla Mikpolisalissa klo 12:00 - 15:00

 

Mitä lintuja metsästetään? Kuinka paljon? Miten riistalintujen kantoja arvioidaan? Miten metsästysverotus mitoitetaan? Mitkä riistalinnut ovat uhanalaisia? Miksi?

 

Tule kuulemaan ja keskustelemaan lintujen metsästyksestä. Iltapäivän alustajina toimivat asiantuntijat ovat Matti Kervinen Riistakeskuksesta,   kolmiolaskenta-asiantuntija Luonnonvarakeskuksesta, Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta sekä Heikki Helle Luonnon- ja riistanhoitosäätiöstä, minkä jälkeen keskustellaan lintujen metsästykseen liittyvistä ajankohtaisista puheenaiheista.

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja paikalle ovat tervetulleita kaikki lintujen metsästyksestä kiinnostuneet katsantokannasta riippumatta!

 

 

 Syyskokousesitelmänä Kuhankeittäjä-projekti

22.10.2016 Savonlinnassa pääkirjasto Joelin kokoustila Miitissä (Asemantie 5) klo 12:00. Harri Okkosen esitelmä kokouksen aluksi. 

 

 

Aikaisemmin olleita lintuesitelmiä 

21.3.2015 oli Heikki Lokin esitelmä Vuoden 2015 linnuista, haara- ja räystäspääskyistä Mikkelissä. Lisätietoa vuoden linnuista: http://www.birdlife.fi/vuodenlintu

 

 

 Kuva: Olli Saksela

 

 

 

 

 

 

 

 

19.3.2015 Risto Juvaste kertoi Savonlinnassa lokkiretkistään erityisesti selkälokkien perässä Karjalan merillä ja jopa Tansaniassa asti. 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

17.1.2015 Heikki Kolunen piti mielenkiintoisen esitelmän viirupöllöistä Mikkelissä.